"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Jenaskulturen fyller 60 - Nybyggars och jakten på perfekt denim

ModePosted by Olle Berggren Wed, May 28, 2014 14:46:47

Hösten 1963 gick Svante Nybyggars ner i vattnet vid Ribbans badplats i Malmö, endast iklädd sina Lee Riders: en ritual som var del av den tidiga jeanskulturen bland Malmös unga, på jakt efter den perfekta passformen. 50 år senare sluter sig cirkeln. Nybyggars, 62, ger sig ner i det höstkalla vattnet i sina nyinköpta, japanska Momotaro-jeans, i tyngsta möjliga denim.
Jeansen i popkulturen kan nu fira 60 år. Det var då Marlon Brando åkte runt på sin Triumph Thunderbird i ett par väl ingångna Lee 101 Riders med uppvik i mc-dramat "Vild Ungdom". Två år senare var det dags för James Dean: knallröd McGregor-jacka och Lee 101 Riders i "Ung Rebell". Men det var inte förrän i det tidiga 60-talet som jeansen slog igenom i den svenska popkulturen. Pionjär på den lokala jeansscenen var Engelbrektsboden i Malmö. Första året sålde man 54 000 par i den lilla arbetarboden vid Engelbrektsgatan - 240 nitade och otvättade Lee-jeans per dag.
"Skulle slitas på ett "naturligt" sätt"
För Svante Nybyggars har denim haft en viktig roll i hans förvandling från mullig reklamman i italienska, skräddade kostymer till den 28 kilo lättare Urban Hippie - hans alter ego i sociala medier. "Hipstergubbe" skulle man kunna säga, men Svante föredrar sitt Urban Hippie, och låter den yngre generationen förvalta hipsterarvet.
- På 60-talet hoppade vi i vattnet och rullade oss i sanden för att jeansen skulle slitas på ett "naturligt" sätt.
Det var långt före Calvin Kleins designerjeans, färdigtvättad denim och stretchjeans som är mer strumpbyxa än jeansbyxa.
Det är i 50- och 60-talens jeanskultur som Svante Nybyggars letar, i sin jakt på de perfekta jeansen. Byxor man hittar i Japan, vävda på antika maskiner i den råaste och fetaste denim historien skådat: exklusiv, japansk denim som är mer än dubbelt så tung som för 50 år sedan.
Förr arbetade Svante Nybyggars hårt, som copywriter och delägare i en reklambyrå med stora uppdrag för näringslivet. På fritiden handlade det om god mat, goda viner och feta cigarrer:
- Men ska jag ha glädje av de här åren efter 60 så gäller det att vara i form. Jag trivdes inte med den jag var, så jag sålde bilen, började gå på gym och blev vegetarian.
Den yttre stilen förändrades i takt med att kilona rasade på den välmående reklammannen, Svante gick från 101 till 73 kilo.
- En del tycker nog att jag är lite galen, men det bekymrar mig inte. Vad jag gör är att försöka väva ihop rockkulturen med åldrandet. Jag tillåter mig att vara lekfull.


Han citerar Ulf Lundell som tidigare sagt att fylla 40 och 50 var ingen stor sak "men att bli 60 var som att få en smocka, efter det lever jag mer påtagligt med min förestående hädangång":
- Efter andra världskriget föddes stora barnkullar, det som brukar kallas Rekordgenerationen. Vi närmar oss nu pension. Jämfört med tidigare generationer är vi piggare och har bättre hälsa. Vi vill rocka långt upp i åren. Se bara på Mick Jagger och Keith Richards i Stones, Iggy Pop och andra. Det utvecklas även andra subkulturer, i Frankrike har man länge talat om BoBos, "bourgeois bohemians."
- Alla vill ju åldras med stil, säger Nybyggars.
"Handlar inte om flum"
När han medverkade i SVT:s "von Svenssons kläder" lanserades han som "före detta lyxputte som försökt smita från sin vardagslyx". I programmet berättar Svante Nybyggars om sina senaste kap på denimfronten, ett par japanska Momotaro-jeans för 2700 kronor, en livrem från den japanska vintageindustrin för 2000 kronor och ett par Redwing-kängor för 2600 kronor. Ny alternativlyx.
- Jag brukar säga att mitt klädkonto inte ens når upp till vad en uppsättning aluminiumfälgar till en lyxbil kostar.
Den dyra maten - anka, gåslever och årgångsviner - har bytts ut mot det vegetariska köket. Restaurangbesöken är inte billigare men bra för den urbana hippie-kroppen:
- Att jag valt hippiebegreppet i sociala medier är för att det står för ett avspänt förhållningssätt till livet. Men det handlar inte om flum.
  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post51

Ny bok: Serge & Jane - A Family Album

ModePosted by Olle Berggren Fri, January 10, 2014 10:39:16När Paris-designern Isabel Marant fick frågan vem som är hennes största inspiration tvekade hon inte: Serge Gainsbourg.

Hon kunde lagt till Jane Birkin för det var Jane som gav Serge den stil vi än i dag förknippar med den medvetet lite slarviga, bohemiskt Paris-looken med tillhörande ”bed hair”.

Innan jul kom boken ”Jane & Serge. A Family Album” av Janes äldre bror, filmaren Andrew Birkin, som umgicks flitigt med sin svåger, även kallad popkulturens Baudelaire, Serge Gainsbourg.

Det är rena stilbibeln att bläddra i boken och ett nöje att läsa Andrews anekdoter om Jane och hennes 12 år med Serge. Trots att Birkins var en frigjord familj vågade Jane inte spela upp sitt och Serges tidlösa bidrag till erotikpopen. ”Je t´aime…moi non plus”, för sina föräldrar. Som tur var bannlyste BBC låten under en period.

Andrew skriver också om sitt filmprojekt med Hitlers arkitekt Albert Speer som visade sig fara helt galen i ”Je t´aime” bad han att Andrew skulle fixa ett signerat ex av singeln. ”Lite osmakligt” tyckte Jane med tanke på Serges judiska bakgrund. ”Men Serge tyckte var en lysande idé och signerade skivan”, skriver Andrew som betonar att den franske nationalskalden hade en mörk men också en humoristisk sida. Som ett barn, alltid redo för nya rackartyg.

Inte nog med att Serge signerade sin vinylgåva till nazistarkitektens. Ett par år senare spelade Serge in sitt album ”Rock Around the Bunker”. Givetvis skickade han ett signerat ex till Albert Speer.

Hemma hos Serge och Jane i Paris.
  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post43

Se bilderna: Bowie goes Vuitton

ModePosted by Olle Berggren Sun, November 17, 2013 16:12:38


Genom att hålla extremt låg profil har myten runt David Bowie under senare år vuxit till en nivå där han inte ens var under storhetstiden som Ziggy Stardust eller The Thin White Duke.
Nu gör Bowie ännu ett oväntat karriärsdrag när han går in som reklampelare för Louis Vuittons kommande kampanj.

I en barockliknande miljö sjunger stjärnan ”Id´ rather be high” från sitt senaste album ”The Next Day”.
David Bowie, som nyligen utsågs till ”Historiens bäst klädda engelsman”, är förstås klockren i rollen som Vuittons ansikte utåt i lyxetikettens höstkampanj ”L´invitation au Voyagae”.
Och han gör det med stil. Bowie, elegant i klassisk Vuitton-kostym och sidensjal spelar i videon mot den amerikanska supermodellen Arizona Muse (ja hon heter faktiskt så) i den vackra videon regisserad av Romain Gavras, mest känd för sitt arbete med rapparen och multiartisten M.I.A.
Vuitton får en ny image, och Bowie lyckas krama ännu en singel-hit ur sitt mästerliga comebackalbum ”The Next Day”.
David Bowie framstår alltmer som vår tids svar på Beau Brummell, mannen som revolutionerade herrmodet i det tidiga 1800-talets England och såg till att vi lärde oss gå i kostym.
- För att vinna denna titel fick Bowie slå ut Brummell, två drottningar och en politisk tungviktare, säger Rob Attar, redaktör för BBC History som ligger bakom utnämningen, till The Guardian.
- Han har fått många fina utmärkelser genom åren men ingen kommer ens i närheten av att vara ”Historiens bäst klädda engelsman”.

Även under 70-talet var Bowie smart i dubbelknäppt Saviie Row-kostrym.


  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post32

Skånefruarna tillbaka - på modescenen

ModePosted by Olle Berggren Wed, November 06, 2013 11:31:18
Det är några år sedan nu men i södra Sverige tycks man inte glömma Skånefruarna som visades på Kanal 5.
Nu gör några av damerna comeback - på catwalken.
Den 16 och 17 november kommer "Christina Nilsson med vänner" att gå som mannekänger i samband med Sånemässan (som arrangeras av Relations for Business).

Det är Malmödesignern Linn Widén som övertalat några av de tidgare Skånefrurana att gå som modeller på mässans catwalk.
- Jag och Maria Popko är klara, säger Christina Nilsson till Nöjesbloggen.
- Vi har också pratat med Angela Kingberg som nog också ställer upp.
Dessutom kommer man att få draghjälp av ytterligare några, än så länge hemliga, lokalkändisar.
- Det handlar ju "mode för vuxna kvinnor", så modellerna på catwalken kommrr att vara runt 40, säger Christina som tidigare varit modell för just Linn Widéns design.
Än så länge är övriga modeller inte helt klara men Nöjesbloggen har hört ryktas att Susanne Rydeström från Mammas pojkar" eventuellt kommer att dyka upp.

LINNfashion & LINNclothing bjuder på modeshow under Åretsjulmässa på Malmömässan:
16e November kl 16.00
17e November kl 16.00
.. och några av Malmödesignern Linn Widén festkreationer.

Design: Linn Widén


Susanne Rydeström, tidigare modell men nu mest känd från realitysåpan "Mammas pojkar".
Från mitt reportage med Linn Widén och Christina Nilsson i KvP.

  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post30

Höstens heta trend - smokingklädda damer

ModePosted by Olle Berggren Tue, October 29, 2013 12:54:12
Nöjesbloggens favorotkockl lansewrar sin nya look, smoking med fluga, skjorta och byxor.

Det går knappat att känna igen henne.
Men här är i alla fall vår favoritkock, Nigella Lawson,53, redo att gå i täten flör höstens hetaste trend: smoking för kvinnor.
Lawson, som nyligen skilde sig från konstsamlaren Charles Saatchi (efter att en serie bilder där exmaken tar strupgrepp på Nigella), markerar nu sin frigörelse genom att posera i full smoking-mundering - fluga, manschettknappar, smokingskjorta och vida herrbyxor.

Ända sen 20-talets Berlin har kvinnor under olika perioder i modets historia klätt sig i smoking.
Det stora genombrottet i populärkulturen kom när den tidigare kabaréartisten Marlene Dietrichs, kom till Hollywood och 1930 lanserade smoking och hög hatt i filmen "Morocco".
Bilderna från den scenen har blivit ikoniska och det är där Nigella gör sitt avstamp drygt 80 år senare.
Vad som skiljer årets kvinnliga smokingtrend från senare år är att nu är det vida herrbyxor och inte stuprör som gäller.
Och att man ska ha hela kit´et, nycklarna i ena fickan, plånboken i den andra.
- Men man kan aldrig ha långt hår till smoking, man kan ha det som Dietrich och Nigella på de här bilderna, men långt hår och smoking ser ut som en åldrande rockstjärna som besöker Elton Johns "Tie and Tiara Ball", eller en "drag queen"säger Daily Mails modeexpert Petronella Wyatt.
Nigella som vi är vana att se henne.

Rihanna kan också tänka sig att ta på sig lite mer i bland, men då får dte vara smoking.
Amelie från Montmartre, Audrey Tatou, i smoking, parisienne-stilen...
Marlene Dietrich i Morocco från 1930.
OK då, en bild till av den Nigella vi känner vi köksvägen.  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post28

Hemliga bilderna från Beyoncé´s kommande kalender

ModePosted by Olle Berggren Wed, October 23, 2013 12:34:20
Beyoncé byter inriktning med en serie modebilder som också kommer att bli en del av hennes kommande kalender för 2014.
Nöjesbloggen har snokat upp bilderna som tagits fram av Herring & Herring med sikte på såväl en del modemagasin som på den kommande kalendern.
Nästan alla bilderna är svart/vita och visar på den 32-åriga "Grown woman"-stjärnans nya (?) image. Både fullt påklätt och en del djupa dekolletage. Och så avslöjar Beyoncé även sin kärlek för lårhöga stövlar i skinn och latex vilket kanske kommer att få Din Sko att gå igång inför stundande festsäsong...
- Det nya året närmar sig med stormsteg så nu gäller det att vara väl förberedd inför den första Beyoncé-kalendern någonsin skriver La Bey på sin hemsida.
"Varje månad har en ny vacker bild av Beyoncé som gör det lättare (!) att planera din dag", skriver företaget som ska lansera kalendern i slutet av året.

Bilder: Herring & Herring Brooklyn i ett samarbete mellan Dimitri Scheblanov och Jesper Carlsen (Danmark).


  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post26

Konsten att klä ner sig - i kostym

ModePosted by Olle Berggren Mon, October 14, 2013 16:30:51
Fördomarna är många men i slutändan är ändå kostymen "mannens bästa vän" - i garderoben.
Men det gäller att utnyttja kostymen rätt.
För många är herrkostymen fortfarande något man tvingas ta på sig vid festliga tillfällen.
Men ack så fel.
Kostymen är världens bästa, och snyggaste, vardagsplagg. Lika bra på jobbet som på rockklubben.

Och sen kan man ju stajla om den för mer fertliga tillfällen.
Det gäller bara att närma sig denna klassiska "herruniform" på rätt sätt.
Nedklädd kostym är något jag gillat sen den dag på 80-talet då jag köpte min första "rock´n´roll-kostym) hos Agnes B i Paris (Sinatra-modellen) till vilken jag då ofta bar en smalrandig t-shirt från John Smedley och svarta ökenkängor från Clarks.
Det var min jobbuniform långt in på 90-talet.
I dag är det lättare att hitta "rockiga" kostymer än vad det var på 80-talet.
Ett bra exempel är Tiger of Sweden med sina tajta modeller som Evert (just nu en stor hit i London). Matcha sedan med slarvigt knäppt, enfärgad bomullsskjorta alternativt westernskjorta i denim. Det går också bra att kombinera med en finare t-shirt (gärna i bomull/cashmere) och på fötterna MC-boots alternativt väl ingångna kängor. Byxorna får inte fladdra, de ska vara raka och smala som stuprörsjeans och kavajen ska vara skön att bära men tajt över kroppen och inte för lång.
Peter Jöback gör en bra, dubbelknäppt modell i sin kollektion för Sir of Sweden och vill man gå utanför landets gränser bör man kolla upp vad franska Sandro och Kooples (som nu finns i Köpenhamn på Illum) har att erbjuda.
Men glöm inte - det får aldrig se fint och stelt ut, då faller idén och det ser ut som den gamla studentkostymen åter dammats av.Tiger of Sweden våren 2014.

Jöback Design för Sir of Sweden.  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post23

Scarlett, utesedd till världens sexigaste kvinna - här är bilderna

ModePosted by Olle Berggren Wed, October 09, 2013 11:05:23
Vår favorit(halv)danska, inte minst för sina roller i Woody Allens "europeiska kollektion", har för andra gången, blivit vald till världens sexigaste kvinna av magasinet Esquire.
Det är unikt, skriver Esquire, aldrig tidigare har en kvinna vunnit denna "titel" (!) två gånger.
"Danska" skriver jag eftersom Scarlett Johanssons pappa är dansk arkitekt bosatt i New York.
Nu visar Nöjesbloggen samtliga bilder fprn Esquires novembernummer där man hyllar den tidgare barnstjärnan som nu är en av Hollywoods hetaste skådespelare. Förra året var det Black Swan-skådisen Mila Kunis som tog hem Esquires titel.
Scarlett Johansson i Esquires novembernummer.  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post21
Next »