"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Staying Alive - ny mötesplats för det "mogna" Malmö

SmakPosted by Olle Berggren Fri, October 25, 2013 10:27:02
Christina Nilsson, värdinna för Staying Alive på Börhuset: Foto: Ulf Stjernbo.

I morgon kväll (26.10) är det premiöär för den mer mogna nattklubben Stayng Alive på Börshuset i Malmö.
- Det fnns ett stort behov för den här typen av nattliga möstesplatser i Malmö just nu, säger klubbens värdinna, Christina Nilsson, tidigare känd från Skånefruar, till Nöjesbloggen.

- Vi vill skapa ett exklusivare ställe för en publik som är 35 år och uppåt, en samlingsplats för en publik som kanske känner sig lite vilsna och för gamla för de traditionella nattklubbarna i Malmö i dag, säger hon.
Kvällen börjar med middag och underhållning innan det är dags för dans, barhäng och vimmel i l den stora lokalen i Malmö Börshus, vägg i vägg med Skeppsbron 2.
- En annan anledning är att 39+ just nu inte finns i Malmö.
Inget nytt vad gäller LoveBoats framtid i Malmö men några av herrarna som ligger bakom Stayng Alivev har tidigare jobbat med LoveBoat. Ett gäng som kan det här med "vuxna mötesplatser".
- Musiken kommer också från de gyllene åren, 1975-1995, poängterar Nilsson.
Fotnot: 2:a fredagen varje månad har Staying Alive AW på Skepsbron 2.

Från Staying Alive´s AW, Skeppsbron 2, Malmö
Skånefrurana med Günther när de var inne i den lokala nattklubbssvängen. Christina Nilsson längst t.v.  • Comments(1)//www.olleberggren.com/#post27

Köpenhamns nya nöjespalats: Gourmetkök & "Nomajazz"

SmakPosted by Olle Berggren Tue, October 08, 2013 15:23:52

KÖPENHAMN Ta det bästa av Köpenhamns krog- och nattliv, spetsa med ett par Michelin-kockar och en av Danmarks ledande jazzmusiker.
Nu har Köpenhamns nya krog- och nöjespalats, The Standard, öppnat.
På 1 300 kvadratmeter samsas två barer, en jazzklubb och tre gourmetkrogar - Almanak, Studio och Verandah.
- Almanak, blir ett "Noma för folket", tre rätter för 350 (danska) kronor, säger Claus Meyer, en av Nomas grundare, till Nöjesbloggen.


Om vi ska tro danska tidningar så är The Standard den största krog- och nöjessatsningen under senare år.
Men så har också gräddan av Köpenhamns krog- och jazzelit samlats för att förverkliga detta mat- och musikprojekt i det gamla tullhuset, även kallat. "Penalhust", i Nyhavn.
Almanak, The Standards "fattigmans-Noma" - i går kväll (den 10 september).
Claus Meyer var delägare i Noma under 10 år, jazzmusikern Niels Lan Doky är en internationellt erkänd jazzmusiker med 37 album bakom sig
Doky var även med om att blåsa nytt liv i legendariska jazzklubben Montmartre, även om han redan då drömde om något eget där det nya skandinaviska köket möter den lokala jazzscenen.
jazzmusikern Lan Doky och gourmetentreprenören Claus Meyer tar emot på The Standard.

Lägg därtill att den kände Noma-kocken Torsten Vildgaard tar hand om husets flaggskepp, Studio (som redan siktar på en Michelinstjärna) och Karam Sethi, yngst bland alla kockar med en Michelin-stjärna, ansvarar för Verandah som är den första indiska gourmetkrogen på våra breddgrader.
- Jag och Lan Doky har länge pratat om att öppna ett ställe som förenar ny skandinavisk gastronomi med jazz, säger Claus Meyer.

I samband med att Victoria Tolstoy släpper sitt nya album uppträder hon på jazzklubben och längre fram får man besök av Clint Eastwoods son, jazzbasisten Kyle Eastwood.
Clintans son, Kyle Eastwood, är en av höstens jazziga gästspel på The Standards jazzklubb i Nyhavn.

Där Noma utforskade de nordiska råvarorna och tog det till det extrema, drömmer The Standards musikchef Lan Doky om att göra detsamma med jazzen.
"Nomajazz", efter Dokys filosofi, har redan blivit ett begrepp i Danmark.
- Tänk om någon för 20 år sedan sagt att det nordiska köket skulle klassas som hippaste i världen... Vad vi nu lärt oss är att man inte behöver ge sig ut i världen för att hitta det bästa.
Ironiskt nog ligger The Standard på andra sidan vattnet från Noma som Claus Meyer var med och startade för 10 år sedan.På "The Standard" i Nyhavn vill man förena skandinaviska gourmetgastronomi med jazz. Den kände Noma-kocken Torsten Vildgaard tar hand om husets flaggskepp, Studio.
  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post20

HELGNÖJE/Köpenhamns bästa barer

SmakPosted by Olle Berggren Wed, September 11, 2013 16:45:13

KÖPENHAMN Hösten drar in och Köpenhamns cockatilbarer lockar svältfödda sydsvenskar över Sundet.
Ja det är inte bara det nya, prisbelönta skandinaviska köket med bas runt Noma som placerat Köpenhamn i den kulinariska världstoppen.
Även "byens" nya cocktailkultur hyllas över hela världen.


I dag reser sig Köpenhamn som en av Europas mest glamourösa storstäder vad gäller såväl mat och mode som cocktails.
Financial Times går så långt att man rankar Köpenhamn i den internationella cocktailligans toppskikt.
Tidningen nämner fem barer som håller världsklass.
- Gästerna har börjat upptäcka att stan har mer att erbjuda än Tuborg och Carlsberg, skriver Financial Times.
- Alla som gillar en välmixad cocktail kan konstatera att Köpenhamn befinner sig i en ny guldålder.
Strøm Bar vid Gråbröders Torv. är en snackis bland drinkkännare som söker sig bakåt till en tid då Madison Avenue ännu inte invaderats av Mad Men och Dan Draper inte var född.
Drinklistan byts ut en gång i kvartalet och är indelad i fresh & shaken och stirred & strong.
Ruby, belägen i en lägenhet i ett 1700-talshus, har några av stans bästa "mixare" bakom bardisken.
Det kan vara svårt att hitta hit, ingen neonskylt som skriker ut vad som finns inne i den väl ingångna lägenheten.
Baren blev snabbt populär samlingsplats för konstnärer och folk i mediebranschen och har under senare år blivit en av de mest populära barerna i centrala Köpenhamn.

KÖPENHAMNS BÄSTA BARER


1105
Just nu en av Köpenhamns hippaste och mest besökta barer vilket betyder att det kan vara packat strax före midnatt. Sobert och exklusivt. Kristen Bernikows Gade 4Umami
Ett av kronprinsessan Marys favoritställe vid sidan av Karriere Bar på Flæsketorvet. Bra ställe efter middagen då man beställer en Gin & Leaf eller någon av Umamis japanska "fusions-cocktails". Store Kongensgade 59


Ruby
"Byens" coolaste cocktailbar. Nyligen korad till en av världens häftigaste barer av Financial Times. Nybrogade 10The Union Stans mest exklusiva lönnkrog som inte skriker ut sin existens. Håll utkik efter en svart dörr med ringklocka i guld. Hittar du dörren är du välkommen in!
Store Strandstræde 19Strøm Bar Barkultur som minner om tiden runt den amerikanska förbudstiden. Art deco-inspirerad. Niels Hemmingsens Gade


Bar Rouge,
Hotel Skt Petri Flera av Köpenhamns främsta bartenders inledde sin karriär på hotellbaren Bar Rouge i "latinkvarteren" runt universitetet. Stökigt, trivsamt och glamouröst. Krystalgade 22.Karriere Bar - Contemporary Art & Social Life En modern klassiker som lyft området runt Flæsketorvet. Hit går såväl kronprinsparet som Köpenhamns rockmusiker, konstnärer och mediefolk. Flæsketorvet 57-67Palae Bar Bar
, bodega och jazzklubb i ett och samma väl inrökta hus. Danskt "hygge" för den som vill upptäcka det gamla Köpenhamn. Adelgade 6

  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post5