"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Ny bok: Serge & Jane - A Family Album

ModePosted by Olle Berggren Fri, January 10, 2014 10:39:16När Paris-designern Isabel Marant fick frågan vem som är hennes största inspiration tvekade hon inte: Serge Gainsbourg.

Hon kunde lagt till Jane Birkin för det var Jane som gav Serge den stil vi än i dag förknippar med den medvetet lite slarviga, bohemiskt Paris-looken med tillhörande ”bed hair”.

Innan jul kom boken ”Jane & Serge. A Family Album” av Janes äldre bror, filmaren Andrew Birkin, som umgicks flitigt med sin svåger, även kallad popkulturens Baudelaire, Serge Gainsbourg.

Det är rena stilbibeln att bläddra i boken och ett nöje att läsa Andrews anekdoter om Jane och hennes 12 år med Serge. Trots att Birkins var en frigjord familj vågade Jane inte spela upp sitt och Serges tidlösa bidrag till erotikpopen. ”Je t´aime…moi non plus”, för sina föräldrar. Som tur var bannlyste BBC låten under en period.

Andrew skriver också om sitt filmprojekt med Hitlers arkitekt Albert Speer som visade sig fara helt galen i ”Je t´aime” bad han att Andrew skulle fixa ett signerat ex av singeln. ”Lite osmakligt” tyckte Jane med tanke på Serges judiska bakgrund. ”Men Serge tyckte var en lysande idé och signerade skivan”, skriver Andrew som betonar att den franske nationalskalden hade en mörk men också en humoristisk sida. Som ett barn, alltid redo för nya rackartyg.

Inte nog med att Serge signerade sin vinylgåva till nazistarkitektens. Ett par år senare spelade Serge in sitt album ”Rock Around the Bunker”. Givetvis skickade han ett signerat ex till Albert Speer.

Hemma hos Serge och Jane i Paris.
  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post43