"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Jill Johnson vill få vuxna män att gråta - i kväll är det premiär för tv-serien Jills Veranda

MusikPosted by Olle Berggren Wed, January 22, 2014 15:27:17

I kväll är det dags - Jills veranda, Nashville. Jill får besök av Titiyo som träffar den första svarta kvinna som sjöng på anrika Grand Ole Opry.


Hon har fått svenskarna att älska country.

Det firar Jill Johnson med att gå ut hårt nästa år - egen tv-serie om Nashville och egen krogshow på Hamburger Börs i Stockholm

- Jag är glad om jag kan göra något för att sprida countrymusiken i Sverige Reda ut en del missförstånd som fortfarande finns omkring musiken från Nashville, säger Jill till Nöjesbloggen.

Hon har varit i branschen sen hon var 14 år och rikskändis sen hon 1998 vann den svenska Melodifestivalen med schlagerballaden ”Kärleken är”.

Tidigare i år fyllde Ängelholmstjejen Jill Johnson 40 och nådde samtidigt en ny topp i karriären.

Hon fick en egen tv-show, ”En helkväll med Jill”, där hon gästades av en rad folkkära kollegor, släppte duetten ”Come wake me up” med Nashville-stjärnorna Rascal Flatts och ”Duetter”, ett album där vi även kan höra hennes samarbete med superstjärnan Lionel Richie.

– Med tv-serien (”Jills Veranda”, premiär den 22 januari) vill jag visa svenska folket vad countryn är för mig och att det finns ett otroligt seriöst hantverk bakom musiken. Det blir som en dokumentär om Nashville med svenska artister som får tolka sin countryfavorit samt amerikanska artister som Hank Williams Jr och Kenny Rogers.

Egentligen började Jills musikkarriär med med country. Som 14-åring turnerade hon i Sverige och Danmark med Tombola band och upptäckte då artister som Linda Ronstadt, The Judds och Alabama.

Men det var via schlagern som Jill Johnson först slog igenom.

Kort efter segern i Melodifestivalen började musiken dra mot Nashville och 2003 var Jill publikfavorit i samma tävling med countrypopiga ”Crazy in love”.

Sen har det fortsatt, med Nashville som språngbräda.

Jill har gått från rollen som sångerska med sin mörka, karaktäristiska röst, till låtskrivare tillsammans med sin Nashville-partner Liz Rose.

Nu hyllar Jill sin nya musikaliska ”hemstad” med ”Jills Veranda” där hon gästas av artister som Marit Bergman, Tityo och musikern/journalisten Kristian Giudlund som dog tragiskt i cancer tidigare i höst.

Ett möte som satt djupa spår hos Jill.

- Vilken man – han har förändrat mitt liv.

Mötet handlade inte bara om en lektion i country. Gidlund, som berättat om sin dödliga cancer i bloggen och boken I kroppen min, gav Jill perspektiv på livet.

- Jag har aldrig sett en sådan kämpaglöd hos någon, någonsin, berättade hon nyligen för Kvällsposten.

- Har ju alltid hävdat att jag är familjär, min famn är alltid öppen för mina barn. De får alltid krypa upp och komma nära., Men han fick mig att känna att det finns så mycket mer att göra på den biten.

Dagen efter ”Jills Veranda” börjar sändas i SVT är det premiär på Jills krogshow i Stockholm.

- Min tanke är att göra en Las Vegas-show som sträcker sig över hela min karriär och där jag visar alla mina sidor: blues, rock, pop, country och visa. Dessutom ska jag försöka mig på att vara även vara rolig på ett personligt sätt.

- Det ska bli extra allt, en storslagen Vegas-show där jag bjuder på lite av varje från hela min karriär, från schlager till country, säger Jill och tillägger att showen kommer att öppna med ”Flirting with disaster”.

Under showen går Jill hela vägen från det glammiga - där hon förför publiken med korta kjolar och höga stövlar - till det djupa, mer känslofyllda.

- Jag vill få vuxna män att gråta, säger Jill till Får jag Lov.

Den superkorta, röda klänningen som Jill hade på sig när hon sjöng ”Crazy in Love” i Melodifestivalen finns också med i rekvisitalådan. Klänningen blev ett begrepp i schlagervärlden och döptes senare till ”Crazy in Jill”.

Stjärndesignern Lars Wallin som skapat kläderna till showen har lovat att det ska bli en explosion i glitter och glamour.

Det betyder förstås mycket jobb även nästa år, men Jill och maken Håkan Werner verkar ha hittat en bra rutin med turnéer, shower, barn och livet hemma på gården.

När jag intervjuade Jill förra året berättade hon om en period i livet när framgångarna började ta överhand och hur hon tappade fotfästet.

Hon hade just kommit hem efter en lång och framgångsrik turné och allt kändes plötsligt helt tom. Borta var scenen, publiken, musikerna, roddarna - alla som blivit en viktig del i hennes liv utanför familjen.

- Jag var ute på en självförälskelseturné, när jag kom hem fick jag problem med att ta steget in i verkligheten igen, berättade hon då.

- Jag var 34 år, den ålder då man lätt vänder upp och ner på sitt privatliv.

Men ur krisen föddes något som kom att bli avgörande för Jill och hennes karriär.

- Terapin har kommit att fungera som ett verktyg för mig i mitt låtskrivande, jag kommer åt den smärta jag tidigare inte kunde hitta, säger hon.

Ett direkt resultat var hennes album ”Flirting with disaster” från förra året, skriven i Nashville och inspelad i Malmö med producenten Amir Aly.

Jill säger ändå att hon inte jagar en USA-karriär. Hon är nöjd med sin roll här hemma och är glad om hennes album distribueras ute i Europa.

- Men jag kan känna att världen krympt, jag menar, Lionel Richie är en enormt stor artist och jag sjunger duett med honom på hans senaste album.

På frågan om det blir Skåne i framtiden för familjen Johnsson/Werner drar Jill på orden. Hon säger att familjen numera är rotad på gården i Fristad utanför Borås men Skåne finns alltid i hennes hjärta. Hon älskar Bjärehalvön och Skälderviken.

- Längtan till Ängelholm kommer aldrig att försvinna, säger hon.

I boken ”Min plats i Skåne” skriver Jill om sin favoritplats, Sven Johns udde i Skälderviken.

- Jag har köpt en tomt ovanför Sven Johns udde, där ska jag bo en dag, där ska jag sitta på min amerikanska veranda, blicka ut över vackra Skälderviken och minnas alla fina stunder jag haft där genom livet.

FAKTA

Namn: Jill Johnson

Ålder: 40

Gör: Countrysångerska, låtskrivare.

Familj: Maken, musikern, Håkan Werner, 52, Havanna, 8, Bonnie, 3. Håkans dotter Felicia, 23.

Kvinnliga favoriter: Bonnie Raitt, Lee Ann Womack, Alison Krauss, Dolly Parton, Kim Richey.

Bor: Hus utanför Fristad, Västergötland, har en tomt i Skälderviken där Jill och maken Håkan planerar att bygga ett hus i framtiden.

Bakgrund: Blev redan som 14-åring vokalist i en countrygrupp som turnerade i Norge och Danmark. Släppte solodebuten ”Sugartree” 1995. Vann den svenska Melodifestivalen med ”Kärleken är” 1998. Tävlade igen 2003 med ”Crazy in love” och kom fyra.


Aktuell: TV-serien Jills Veranda” (SVT), krogshowen ”Jill” på Hamburger Börs, premiär den 23 januari. Släppte tidigare i höst ”Duetterna” med artister som Rascal Flatts, Lionel Richie, Mauro Scocco, Titiyo, Sanne Salomonsen med flera.  • Comments(1)//www.olleberggren.com/#post45