"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Jenaskulturen fyller 60 - Nybyggars och jakten på perfekt denim

ModePosted by Olle Berggren Wed, May 28, 2014 14:46:47

Hösten 1963 gick Svante Nybyggars ner i vattnet vid Ribbans badplats i Malmö, endast iklädd sina Lee Riders: en ritual som var del av den tidiga jeanskulturen bland Malmös unga, på jakt efter den perfekta passformen. 50 år senare sluter sig cirkeln. Nybyggars, 62, ger sig ner i det höstkalla vattnet i sina nyinköpta, japanska Momotaro-jeans, i tyngsta möjliga denim.
Jeansen i popkulturen kan nu fira 60 år. Det var då Marlon Brando åkte runt på sin Triumph Thunderbird i ett par väl ingångna Lee 101 Riders med uppvik i mc-dramat "Vild Ungdom". Två år senare var det dags för James Dean: knallröd McGregor-jacka och Lee 101 Riders i "Ung Rebell". Men det var inte förrän i det tidiga 60-talet som jeansen slog igenom i den svenska popkulturen. Pionjär på den lokala jeansscenen var Engelbrektsboden i Malmö. Första året sålde man 54 000 par i den lilla arbetarboden vid Engelbrektsgatan - 240 nitade och otvättade Lee-jeans per dag.
"Skulle slitas på ett "naturligt" sätt"
För Svante Nybyggars har denim haft en viktig roll i hans förvandling från mullig reklamman i italienska, skräddade kostymer till den 28 kilo lättare Urban Hippie - hans alter ego i sociala medier. "Hipstergubbe" skulle man kunna säga, men Svante föredrar sitt Urban Hippie, och låter den yngre generationen förvalta hipsterarvet.
- På 60-talet hoppade vi i vattnet och rullade oss i sanden för att jeansen skulle slitas på ett "naturligt" sätt.
Det var långt före Calvin Kleins designerjeans, färdigtvättad denim och stretchjeans som är mer strumpbyxa än jeansbyxa.
Det är i 50- och 60-talens jeanskultur som Svante Nybyggars letar, i sin jakt på de perfekta jeansen. Byxor man hittar i Japan, vävda på antika maskiner i den råaste och fetaste denim historien skådat: exklusiv, japansk denim som är mer än dubbelt så tung som för 50 år sedan.
Förr arbetade Svante Nybyggars hårt, som copywriter och delägare i en reklambyrå med stora uppdrag för näringslivet. På fritiden handlade det om god mat, goda viner och feta cigarrer:
- Men ska jag ha glädje av de här åren efter 60 så gäller det att vara i form. Jag trivdes inte med den jag var, så jag sålde bilen, började gå på gym och blev vegetarian.
Den yttre stilen förändrades i takt med att kilona rasade på den välmående reklammannen, Svante gick från 101 till 73 kilo.
- En del tycker nog att jag är lite galen, men det bekymrar mig inte. Vad jag gör är att försöka väva ihop rockkulturen med åldrandet. Jag tillåter mig att vara lekfull.


Han citerar Ulf Lundell som tidigare sagt att fylla 40 och 50 var ingen stor sak "men att bli 60 var som att få en smocka, efter det lever jag mer påtagligt med min förestående hädangång":
- Efter andra världskriget föddes stora barnkullar, det som brukar kallas Rekordgenerationen. Vi närmar oss nu pension. Jämfört med tidigare generationer är vi piggare och har bättre hälsa. Vi vill rocka långt upp i åren. Se bara på Mick Jagger och Keith Richards i Stones, Iggy Pop och andra. Det utvecklas även andra subkulturer, i Frankrike har man länge talat om BoBos, "bourgeois bohemians."
- Alla vill ju åldras med stil, säger Nybyggars.
"Handlar inte om flum"
När han medverkade i SVT:s "von Svenssons kläder" lanserades han som "före detta lyxputte som försökt smita från sin vardagslyx". I programmet berättar Svante Nybyggars om sina senaste kap på denimfronten, ett par japanska Momotaro-jeans för 2700 kronor, en livrem från den japanska vintageindustrin för 2000 kronor och ett par Redwing-kängor för 2600 kronor. Ny alternativlyx.
- Jag brukar säga att mitt klädkonto inte ens når upp till vad en uppsättning aluminiumfälgar till en lyxbil kostar.
Den dyra maten - anka, gåslever och årgångsviner - har bytts ut mot det vegetariska köket. Restaurangbesöken är inte billigare men bra för den urbana hippie-kroppen:
- Att jag valt hippiebegreppet i sociala medier är för att det står för ett avspänt förhållningssätt till livet. Men det handlar inte om flum.
  • Comments(0)//www.olleberggren.com/#post51