"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Dirty Dancing i Köpenhamn - kvinnorna jublar!

MusikPosted by Olle Berggren Sat, February 28, 2015 16:57:24

När Silas Holst sliter av sig skjortan och trycker sig allt närmre Baby - då skriker damerna i Tivolis Konsertsal av upphetsning.
Rena "Ladies night out".
I Danmark är Silas redan superstjärna, nu är han redo att även erövra den svenska publiken.
I synnerhet kvinnorna.


Den danska musikalversionen av Dirty Dancing är redan i hamn. 17 000 biljetter sålda i förköp vilket är danskt rekord, och i sommar flyttar man föreställningen till finkulturens högborg, Operaen på Holmen.
En fjäder i hatten för Malmöregissören Anders Albien som ansvarar för den danska uppsättningen.
Musikalversionen av Dirty Dancing håller sig strikt till lågbudgetrullen som var en megasuccé 1987 med tillhörande soundtrack. Klassisk 60-talspop och en del nyskrivet material.
Från Ronettes "Be my baby" till 80-talsklassiker som "Hungry Eyes" och "The time of my life" (som i filmen sjöngs av Bill Medley, tidigare Righteous Brothers).
Men det är ändå dansen med dess erotiska undertoner - det som ansågs "dirty" 1963 - som gör scenversionen så framgångsrik. Som får det att hetta till i den, dessvärre redan överhettade lokalen.
Handlingen utspelar sig i Catskillsbergen norr om New York 1963, året då världen var på väg på att byta färdriktning med hjälp av Beatles, Stones, John F Kennedy och Martin Luther King.
Den lite godtrogna och naiva familjeflickan Francis Baby är på semester med sin familj på Kellermans, ett av Castskills finare hotell.
Dansen frigör henne sakta från det den gamla världen, och föräldrarnas ideal.
Klasskillnaderna på dansgolvet blir tydliga, i en tid då vi går från mambo och foxtrot till rockn´roll, twist och andra nya, sexiga dansstilar.
Babys föräldrar rör sig anständigt men den nya generationens dans är "dirty" - symbolen för den sociala revolutionen och den nya tiden.
Det är här Johnny (Silas Holst) dyker upp och förför kvinnorna till vanvett med sina heta danssteg.
Baby är en av dem.
Det blir lite som den klassiska filmen Tom Jones med överklassflickan och skogshuggaren.
Föräldrarna är förstås misstänksamma.
Men på dansgolvet exploderar det av känslor och när Silas utför sin "dirty dancing" så håller kvinnorna i salongen andan innan de skriker ut sin glädje när han greppar Baby och lyfter henne mot himlen.

Visst finns det en del onödigt långa transportsträckor i andra akten (varför måste musikalversionen vara dubbelt så lång som filmen...?), men när dansens går i gång igen så lyfter åter showen.
När Silas tar sig genom publiken, hoppar upp på scenen, blinkar och tittar förföriskt på damerna längst fram i salongen för att sedan servera den klassiska repliken, "Nobody puts Baby in the corner", det enda som sägs på engelska, yes, då är showen i hamn.
I synnerhet för en publik skolad via tv-såpan Let´s Dance, även om vi nu talar om dans på riktigt hög nivå.
Dansken har åter slagit till med en underhållande och bred musikal.
Den här gången med hjälp av en skånsk regissör.
Lägg därtill smart scenografi, bra liveband och en liten dos dansk humor.
I vissa scener känns det nästan som Dirty Dancing flyttat in på "Badhotellet" på Jylland...
Vi tackar.
Olle Berggren

Dirty Dancing
Tivoli Konsertsal, Köpenhamn


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.