"På jakt efter musik, mode och smak"

Om bloggen

Nöjesbloggen blandar gammalt och nytt, retro och vintage med vad som händer inom nöjesvärlden idag – musik, mode och regionens bar & krogliv. Liksom i Kvällsposten lanseras LISTAN, veckans tio bästa låtar och album. Givetvis strikt personlig.

Det nya Nashville dominerar årets "Bästa Lista" - men såväl Ry Cooder som Fleetwood Mac spökar i kulisserna

MusikPosted by Olle Berggren Thu, December 10, 2015 16:04:54


Slaget om Årets Album är över.

Det var en stenhård kamp, ändå in på småtimmarna.

Man kan säga att det stod mellan två kulturer, båda med rötter i Södra Kalifornien.

Sam Outlaw, nya stjärnskottet från Los Angeles som med lite hjälp från Ry Cooder, till slut tog hem bucklan med sitt debutalbum "Angeleno" (han har tidigare släppt ett minialbum), tätt följd av Ashley Monroe, årets verkliga överraskning.

Ashley Monroe.

Chris Isaak.

Sam Outlaw (jo det ör hans riktiga namn) har gjort det omöjliga, han har åter satt Södra Kalifornien på Americana-kartan med att album, som i likhet med Jackson Browne och Warren Zevon på 70-talet, visar hur nära Kalifornien befinner sig den mexikanska kulturen.

Cooder är i rollen som producent, gitarrist med en fet tremolo och snygg slidegitarr, är den givna regissören bakom ett sådant projekt.

Det känns lika klassiskt som när Dwight Yoakam (även han på årets lista) debuterade med Guitars Cadillacs för snart 30 år sedan.

Åres överraskning är Ashley Monroe som inledde sin karriär som bakgrundssångerska i Jack Whites i Nashville-stall och numera även ingår i supertrion Pistol Annies med Miranda Lambert och Angaleena Presley (som också fins med årsbästa-listan).

Låt er inte luras av den ytliga bilden av Monroe. Hon är inte ännu en Carrie Underwood-kopia formad i Nashvilles mainstream-pop, Monroe är på riktigt och hennes nya album Blade borde även vinna producentklassen.

Jason James.

Det är lätt att tro att Fleetwoods Lindsey Buckingham gjrot en avstickare till Nashville. Detta är Rumours - i Nashville.

Eller snarare Nashville i Los Angeles.

Kolla in låtar som From Time to Time och If love was fair och gå sedan till If the devil don´t´want me som tonar fram likte en modern version av Billy Sherrils arbete mrd Tammy Wynette i 70-talets Nashville.

Jason James då? Måste vara årets Sturgill Simpson. Nytraditionell country med superlåtar och popig twang i anslaget.

På en delad bronsplats hittar vi även Chris Isaaks efterlängtade comeback First Comes the Night, inspelad i Nashville. Detta Isaaks 13:e album har spelats in med legendariske Nashville-producenten Paul Worley och David Cobb (bl a Sturgill Simpson).

Jason Isbell då? Nej han höll inte måttet den här gången. Trist produktion, vad hände med Ibells "Southern Muscle Shoals-roots"...?

The Mavericks är åter heta och det var förstås Raul Malo som tog sig an det nya fyndet Whitney Rose, liksom Lindi Ortega ursprungligen från Kanada.

Whitney Rose.

Kvinnorna har som vanligt lika stark ställning i min årsbästa-samling. Så har det varit sen 70-talet då jag började göra listor över årets bästa album i Kvällsposten.

Årets Lucinda Williams, givetvis Coleen Rennison, men även Amanda Ann Platt i North Carolina-bandet The Honeycutters som nu är på väg att brejka rejält i USA.

Givetvis är det bara Nöjesbloggen, och min FB-sida, i svenska medier, som skriver om dem - men det visste nu ju redan...

Coleen Rennison.

Andra heta kvinnor musikåret 2015 är Levon Helms dotter, Amy Helm och Levons tidigare bakgrundsångerska, och Terese Williams i sällskap med maken, gitarristen Larry Campbell (även han tidigare i Levon Helms Woodstock-band).


Larry Campbell ,Teresa Williams

Ja till och med en Eagle har flugit in på årets lista. Den enda mäktig detta i dag är förstås Don Henley med efterlängtade, Nashville-inspelade "Cass Country" (men han kunde hoppat duetten med Dolly).
Don Henley repar i Cass County.

Klassisk heartlandrock fick vi i år från Will Hoge och The Dawes fortsätter att utforska vägen som leder från Laurel Canyon till The Trobadour på Santa Monica Boulevard i West Hollywood.
För alla er hopplösa romantiker som spelat sönder gamla vinyler med Walker Brothers, Scott Walker solo och Gene Pitney, Roy Orbison etc, kolla in Richard Hawley som gör oemotståndlig och vacker musik mellan retro och nutid. Sheffield-gitarristen, som bland annat spelat med The Pulp, är betydligt intressantare på et egen hand. IU synnerhet som han tonar fram på årets aktuella album Hallow Meadows.


Richard Hawley.

Inte helt nytt, men ej att förglömma: The Boss med sin superbox, mästerverket The River i remastrad form med massor av bonusmaterial som man verkligen vill lyssna på och Little Stevens smakfulla, Spector/Born to Run-inspirerade prduktion bakom Darlene Loves comeback vid 74 års ålder.

Bruce Sprinsgteen, 1979.

Lyssna och njut av årets gulkorn från ett musikår lika överraskande som 2014.
Går man bara en bit utanför de trista svenskramarna med Idol, Mello och dagens prefab-pop så finns det helt fantastisk musik att upptäcka.

Lika kreativt som när Laurel Canyon dominerade på 60- och 70-talet.

Olle Berggren


Årets bästa album 2015


1. Sam Outlaw: Angeleno

2. Ashley Monroe: The Blade

3. Jason James: Jason James

3. Chris Isaak: First Comes the Night

4. Richard Hawley: Hallow Meadows

5. Bruce Springsteen: The Ties That Bind - The River Collection

6. Mavericks: Mono

7. Whitney Rose: Heartbreaker of the Year

8. The Honeycutters: Me Oh My

9. Amy Helm: Didn´t It Rain

10. Logan Brill: Shuteye

11. Don Henley: Cass Country

12. Jeanne Jolly: A Place To Run

13. Tom McBride: Columbia

14. Dawes: All Your Favorite Bands

15. Colleen Rennison: See the Sky About to Rain

16. American Aquraium: Wolves

17. Will Hoge: Small Town Dreams

18. Amy Speace: That Kind of Girl

18. Amy Black: The Muscle Shoals Sessions

19: Houndmouth: Little Neon Limelight

20. Lindi Ortega: Faded Gloryville

21. Darlene Love: Introducing Darlene Love

22. Angaleena Presley: American Middle Class

23. Sons of Bill: Love and Logic

24: Andrew Combs: All These Dreams

25. Jim Lauderdale: Soul Searching

26. Dwight Yoakam: Second hand Heart

27. Larry Campbell & Teresa Williams

28. Romi Mayes: Devil On Both Shoulders

29. Vintage Trouble: 1 Hopeful Rd.

30. Eilen Jewel: Sundown over Ghost Town

31. Ryan Adams: 1989

32. The Wynntown Marshals: The end of the Golden Age

33. Patty Griffin: Servant of love

34. Drew Holcombe & The Neighbors: Medicine

35. Cale Tyson: Introducing Cale Tyson

36. Bottle Rockets: South Broadway Athletic Club
37. Mark Knopfler: Tracker

38. J.D. McPherson: Let the good tirems roll

39. Emmylou Harris Rodney Crowell:Traveling Kind

40. Sara Syms: Way Back Home.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.